Grunderna i segling är inte svåra att förstå sig på och tar inte heller överdrivet lång tid att lära sig. Men siktar du på att bli proffs på området krävs det mer tid och energi från dig. Börja med att skriva in dig i ett seglarsällskap och kom igång med en nybörjarkurs.
Lär dig de fyra olika sätten att segla på
Innan du börjar fundera på vilken båt du ska använda dig av behöver du se till att lära dig grunderna i hur du faktiskt seglar. Det är till exempel bra att lära sig att du inte kan segla mot vindögat eftersom båten stannas av vindmotståndet. Något annat som är bra att veta är att båten behöver placeras i minst 30 graders vinkel för att få det rätta trycket i seglen och få fart på skrovet.
Fyra sätt att segla på
- Halvvind. När man seglar med halvvind ser man till att vinden kommer från sidan. Sedan släpper man på seglen för att uppnå önskad balans och hastighet.
- Bidevind. Bidevind innebär att man seglar med hjälp av att vinden kommer snett framifrån. Då gör man allt för att hålla sig så nära vinden som möjligt utan att seglen börjar fladdra.
- Läns. Vid Läns kommer vinden akterifrån och fångar så att säga in båten på vägen. Då får man möjlighet att pressa in seglet på båda sidorna. Det här är en seglingsform som kan vara aningen svajig. Men det är inte farligt så länge man inte få en ofrivillig gipp. Då faller båten tills vinden fångar upp den akterifrån igen.
- Slör. Här kommer vinden snett bakifrån, och för att få rätt balans på båten behöver man släppa ytterligare om skoten. Båten seglar generallt mycket fint och stabilt med slör.
Börja med en mindre båt
Det låter säkert väldigt grundläggande och som en smärre självklarhet, men ju mindre båten är, desto lättare blir det att faktiskt komma igång med seglingen. En vanlig båt för ivriga nybörjare inom området är optimistjollen, som också är den lättaste båten att ta sig ut med.
Skriv in dig på en seglarkurs och lär dig grunderna snabbt
Det mest effektiva sättet att lära sig att segla på är utan tvekan att vända sig till kunniga instruktörer och utbildningar. Seglarsällskap runt om i landet placerar in dig i grupper med människor som har lika mycket, eller lite, seglarkunskap och ofta sker gruppindelningen utifrån åldersgrupper.