När Allsvenskan i segling drar igång gör sig Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar redo för att göra upp om mästartiteln. Vilka klubbar som får vara med beror på hur många som har klarat av att hålla sig kvar i toppserien. Mer om det och allt annat du behöver veta om Allsvenskan i segling skriver vi om här.
Fyra deltävlingar spridda över landet
Allsvenskan i segling består av fyra olika deltävligar som alla utspelas varje år på olika och specifikt utvalda platser runt om i Sverige. Deltävlingarna genomförs då i fyra olika etapper bestående av två och en halv tävlingsdagar.
Efter att alla deltävlingar är klara ska de tävlande ha genomfört
- Sprintsegling om sex båtar i respektive race
- Korta kappseglingar på 10–15 minuter
- Upp till 45 race (15 flighter)
Allsvenskan avgörs alltså genom sprintseglingar bestående av sex likadana segelbåtar i modellen J/70. Kappseglingen i Sprinten ska inte ta mer än 10–15 minuter och inom tidsramen för varje deltävling ska det hinnas med 45 kappseglingar, vilket blir 15 kappseglingar för varje lag.
Vinnaren utses efter att säsongens fjärde och sista deltävling är avklarad, där titeln går till det lag som har vunnit flest av de 45 racen. Deltävlingarna arrangeras mellan maj och september månad.
Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar
De som kämpar om mästartiteln är de 18 bästa kappseglingsklubbarna i Sverige. Inför allsvenskan år 2018 lanserades den underliggande serien Division 1 i 18 regioner. Vinnaren inom respektive region får oavkortat vara med och tävla i Allsvenskan.
Varje besättning, eller lag, behöver bestå av minst en seglare yngre än 25 år och en person som representerar varje kön.
Först i mål tar hem segern
Deltävlingarna döms i vattnet och det är först i mål som gäller. Kappseglingsklubben som kommer först i mål alla eller flest gånger under de fyra deltävlingarna är också den kappseglingsklubb som vinner titeln ”Sveriges bästa kappseglingsklubb”.
För kappseglingsklubben som vinner Allsvenskan i segling väntar ytterligare tävlingsäventyr i Sailing Champions League.