Så rengör och förvarar du dina segel

Att ta hand om dina segel är avgörande för att förlänga deras livslängd och säkerställa att de presterar optimalt på vattnet. Med regelbundet underhåll kan du undvika skador som orsakas av smuts, fukt och dålig förvaring. Här går vi igenom några praktiska tips för rengöring och förvaring av dina segel.

Rengör segel så här

Smuts och saltavlagringar kan på sikt försvaga segelduken, så regelbunden rengöring är A och O. Efter varje seglats, speciellt om du varit ute på saltvatten, bör du skölja seglen med sötvatten. Använd en mjuk borste eller svamp för att ta bort smuts. Undvik starka rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada materialet.

För envisa fläckar, som mögel eller oljefläckar, kan du använda ett milt tvättmedel blandat med ljummet vatten. Undvik att skrubba för hårt, då det kan orsaka slitage på duken. Om seglen har större fläckar eller mögelangrepp kan det vara värt att ta dem till en professionell segelmakare för djuprengöring.

Undvik UV-skador

UV-strålar från solen kan orsaka nedbrytning av seglens material över tid, särskilt om de är gjorda av dacron eller andra syntetiska fibrer. För att skydda seglen bör du se till att de inte exponeras för direkt solljus när de inte används. De flesta modernare segel har UV-skydd inbyggt i materialet eller UV-remsor på den exponerade sidan, men detta är inte en garanti för evigt skydd.

Använd gärna en segelstrumpa eller liknande skydd när du förvarar dem riggade, och dra ner dem direkt efter användning för att minimera solens påverkan.

Vik eller rulla seglen rätt

Hur du förvarar dina segel spelar en stor roll för hållbarheten. Segel bör vikas eller rullas på ett korrekt sätt för att undvika skrynklor och veck som kan leda till permanent deformation eller försvagning av väven. Större segel bör rullas för att minska risken för veck, medan mindre segel, som focken, ska vikas noggrant.

När du rullar segel ska du börja med akterliket och arbeta dig framåt. Vik inte seglen på samma ställe varje gång, utan variera vecken för att undvika slitage på samma punkter.

Så förvarar du seglen

Du bör förvara segel i en torr och välventilerad miljö för att förhindra mögel och fuktproblem. Undvik att förvara seglen på fuktiga platser, som direkt på båten eller i fuktiga förråd. Om det finns möjlighet kan du förvara dem i ett segelsäck på en plats där de kan andas.

Kontrollera seglen regelbundet för att säkerställa att de är torra och fria från skador. Om du upptäcker fukt bör du låta seglen torka helt innan de viks och läggs tillbaka.

Sammanfattning

Rengöring och korrekt förvaring är nyckeln till att förlänga livslängden på dina segel. Genom att följa dessa enkla tips kan du se till att seglen håller sig i gott skick och presterar bra varje gång du är ute på vattnet. Ta hand om dem så tar de hand om dig!