Hetast i stan!

Vad är hetast att segla i Stockholm??? Gällande banrace alltså. Att döma av skickande till skota och push i klasserna så är det två gamla stötar. Drakarna har kört Audi Dragon Cup (Pelle Gedda) i Saltis i helgen. Och klassen lockar som vanligt rutinerade seglare med feta meriter i många andra klasser. Men väljer att på ålderns höst åka runt i en båt som kostar cirkalisa som två J80 och har ett LYS/SRS snäppet bättre än en Shipman 28. Dessutom "scoutbåten" 606 som bl.a seglar varje tisdag kväll på Lidingö och med många kappseglingar på helgerna. Och har lyckats locka ut förbundsdirren Stefan Rahm att segla. Och nu hotar att ta med halva SSF styrelsen på tisdagssegling. Seglar-Sverige snackar om föryngring och förnyelse. Vad ska det bli av det? Hur som haver är det inte båten som styr utvecklingen inom segling. Utan entusiastiska klassförbund där enkelheten att komma ut och rejsa är mycket mer avgörande än antalet kvadratmeter segel och mängd kolfiber i skrovet. Plus förstås antalet motståndare på banan. Entyp har säkert en hygglig betydelse också. Men det hela är tämligen fascinerande. Oskar Kihlborg har skickat bilder från drabbningen på Baggen. Det ser inte direkt segt ut. Så senaste tipset för dig som vill kappsegla. Köp en 606 eller Drake. Ja, en Express duger förstås också. I dom klasserna får du mest kappsegling för pengarna. Och hårdast motstånd.

w Audi Dragon Cup 2010 0463

w Audi Dragon Cup 2010 0610

w Audi Dragon Cup 2010 0913

w Audi Dragon Cup 2010 1372

w Audi Dragon Cup 2010 1432

w Audi Dragon Cup 2010 1595

w Audi Dragon Cup 2010 1999

wAudi Dragon Cup 2010 2204

Open Ban, Open Hav

I brist på motorfordon tog webmaster sin Omega 10 och styrde stäven mot vattnen utanför Revenge, en tur på 13nm och anlände kl 13 lagom till att se lite rundningar samt starter för J/80 och Express för att sedan lunka över till startområdet för havskappseglingsgänget. 3-5 m/s och nästan ingen sjö bjöd på riktiga smörföhållanden. Vi bjuder på ett galleri.

Resultaten kommer säkert här.

_MG_7005

_MG_7060

_MG_7302

_MG_7430

_MG_7558

Hyundai Cup i Nynäs

Oj, lite dritt rapporteras mellan KSSS och HSB/Hyundai Cup. Rykten går att KSSS bangade att släppa till succéregatttan HSB race, dvs Hyundai Cup i Sandhamn ett år till. Utan kör sitt eget race men med typ samma koncept. Och det blir KSSS regatta sponsrad av Datacom. KSSS har velat ta över Hunden till att bli just KSSS regatta och samarbetet har krackelerat. Vi frågade för en tid sen om det blir en bil i första pris under Datacom/KSSS regattan. Fick inget svar på comments. Nu vet vi varför. Hyundai Cup avgörs i slutet av augusti i Nynäshamn. Där kommunen och halva byn ställer upp bakom det hela. Och där kan man vinna en bil. Så nu är frågan: Segla KSSS race i Sandhamn för att promota Datacom, eller chansen att vinna en bil i succén Hyundai Cup?

La Dolce Vita!

Presschefen Jan Hallberg har skickat en slutrapport och summering av 2010 års Watski2star. Bland skota gänget dividerar vi ibland om deltagande. Östersjömaran låg löst till ett tag, åtminstone i sinnet. Är vi kanske mjäkfisar som gillar bankappsegling och/eller endagarsrace med middag på vita duken och binge där man inte behöver sova i lovart?

Vidarebefordrat brev:

Nu är årets upplaga av Watski2star i hamn

Pasted Graphic
Yawlen Refanut vid målgång

89 av de 96 startande båtarna i segeltävlingen Watski2star fullföljde hela seglingen. De trotsade det kalla vattnet och de växlande vindarna runt den 300 sjömil långa banan under ca två och ett halvt dygn. Tävlingen var den jämnaste sedan starten år 2008. Alla båtar anlände under lördagen till Oxelösund mellan 05.00 och 19.00. Efter målgång väntar pyttipanna och stekt ägg i OXSS klubbhus. Ett mycket uppskattat mål då mathållningen under seglingen inte alltid är så riklig. Likaså är ofta sömn en bristvara, speciellt under den sista nattseglingen från Oskarhamn, då det blåste uppemot kuling.

Nu till vinnarna. Det seglas i 8 klasser och en totalvinnare koras också med hjälp av handikappsystemet SRS.

Vinnare klass 1 Balladen Anna Maria Nylander-Grape KSSS

Vinnare klass 2 Dehler 29 Funny Mathson-Svensson SBS

Vinnare klass 3 Dehler 33 Dagmar Österberg-Söder WSS

Vinnare klass 4 Finngulf 33 La Dolce Vita Lindstedt-Hodgson KSSS

Vinnare klass 5 First 36.7 Skidbladner Rickman- SBS

Vinnare klass 6 Wasa 41 Aitutaki Nyström-Enander SBS

Vinnare klass 7 J 120 Euforia Bergström-Österberg SSB

Vinnare klass 8 Corsair 31 Jena Seweling-Wallmark VBK

Pasted Graphic 1
Pyttipannagänget

Totalsegrade gjorde vinnaren i klass 4 La Dolce Vita. Vinnarna kommer alltså från Stockholm (KSSS), Södertälje (SBS) Västerås (VSS).Av ”hemmaseglarna” lyckades Lidehn-Karlsson bäst med en 57.e plats i sin Cumulus ”Ylva”. Nyköpingsseglarna Kindeborg-Wirendal slutade efter ett spinnbomshaveri på sista etappen ändå på en 35:e plats. Trosas Enbom – Ryhänen lyckades ta sig in på en total 6:e plats. Grattis! Starkt jobbat. Men jag tror att det stora flertalet är nöjda med att ha tagit sig runt hela banan på två mans besättning och med begränsade möjligheter till vila . Prisutdelning sker som vanligt vid höstens båtmässa i Älvsjö.

Foto framsida: Ola Lindén

Multiväder!

Tvåfyrorna kör rankingsegling i Strängnäs. Multiväder, säger fotograf Tommi Rotonen. Sol och regn om vartannat, 3-6 m/s förutom när åskvädret drog fram med byar upp till 18 m/s, hälsar Åsa Karlberg. Plus: Trots en del vattenfyllda båtar genomfördes fem seglingar med 23 deltagare!

Riktigt snygga foton av: Tommi Rotonen- mer här!

IMG_6542

IMG_6844

IMG_6944

IMG_7092

IMG_7182

Starten!

Vi har fått lite bilder från starten av Watski2star enligt nedan. Sköna bilder!

"Fick följa med skaparen av Aspect 40, Rolf Tannergård ut och kolla på starten + nästan ut till Gustaf Dalén igår kväll. Fotade tills det blev mörkt. Publicera om ni vill." Mvh Ola Lindén

Tack Ola!!

rQ3F3

ntQpl

rX17i

hL4Wy

WYulk

eKDzh

t8gqL

Sju minuter!

Mälarvarvet i Grodhavet avgjordes samtidigt som Ornö Runt. Inte lika många deltagare, men nu en väl etablerad kappsegling. Bengt Sandberg har skickat följande rapport:

"Tjena grabbar! Åter igen blev Mälarvarvet en lyckad tillställning. 44 båtar startade och fightades i ganska lätta vindar. Det blev de stora båtarnas race i år. Det verkade som att de kunde dra mest nytta av de rådande vindförhållandena. Per Lundqvist, Huddinge BK vann ganska överlägset med sin X332:a, men efter Per var det ganska tätt mellan tiderna. På kvällen hade vi grillknytis i stället för catering och det var faktiskt fler som stannde kvar än i fjol. Det har varit lite tråkigt att vi varit tvungna att lägga regattan samma helg som Ornö Runt två år i rad. Nästa år ser dock almanackan betydligt bättre ut. Då tror vi att vi kan undvika datumkrockar, vilket borde locka ännu fler båtar både till Mällarvarvet och Ornö."
 
Värt att notera är att Per vann med sju minuters marginal till tvåan. Tvåa 2009 och etta i år. Grattis.

Mer info och resultat: www.seglamalarvarvet.se

Foto: Ove Andersson

100_0529

100_0564

100_0565

100_0577

Uppladdning

Det börjar brännas inför Watski 2Star som startar onsdag kväll. Rapport från presschefen!

Under söndagen börjar Oxelösunds gästhamnar fyllas av deltagare. Ett trettiotal segelbåtar i olika storlekar och modeller har hittills kommit. Båtarna registreras och säkerhetsbesiktas, inför den tuffa seglingen, av arrangörskubben OXSS. Vissa båtar fick ett rejält nappatag med vindar på ca 20 m/s under inseglingen till Oxelösund. Men det måste de ju vara beredda på under de tre långa etapper de skall segla i tävlingen. Starten går alltså i Oxelösund på onsdag eftermiddag-kväll mot Visby. Där får de vila i 4-6 timmar för att sedan styra mot Oskarshamn. Ny vila 4-6 tim, för att sedan ta sig tillbaka till Oxelösund. Lördagen är trolig målgångsdag men men kan aldrig säkert veta förrän de är framme. På varje båt finns endast två mans besättning så det gäller att spara på krafterna. Totalt är idag 105 båtar anmälda så räkna med massor av segel i hamnen på onsdag. Fram till dess kan båtarna skådas vid Sailor i Östersviken och vid Färjeläget

Pasted Graphic

Ornö Runt

Ornö Runt seglades 2010 under högsommarförhållanden och alla 200 deltagande båtar slogs mot solen, vindhål och vrid. Noterat från banan: efter starten så var vänsterkanten favoriserad, efter rundningen vid L:a Lökholmen var inte högerkanten bästa val. Medelhastigheten (omräknad) för vinnaren var ca 3,7 knop. skotas ekipage som seglades av wm och Ulf Myrin lyckades knåpa ihop 3,4 knop. På kvällen bjöds varm korv och vitt vin, prisutdelning och debriefing av Anna Drougge ute på udden.

Resultat!

_MG_6585

_MG_6633
Per Hala Hansson på Serendip.

_MG_6636
Stundtals riktigt lätt.

_MG_6644
B-M!

_MG_6668
Jimmy "Cornershooter" Hellberg på skogspromenad- tämligen framgångsrikt sådan!

_MG_6703-2
"Vörving" kör kite.

_MG_6711

_MG_6714

_MG_6729

_MG_6761
Anna debriefar totalsegraren Mats E Wold.

_MG_6786
skotas "tjänstebåt" med en del av fältet i Kolnäsviken.

En hund begraven

Pasted Graphic
Hyundai Cup får nytt namn när DataCom tar över stafettpinnen som sponsor. I tidernas begynnelse var det HSB Cup eller något i den stilen. Eftersom vi på skota har kallat det Hunden Cup dom senaste åren, så är det nu en hund som går i graven. Ralf Aspholm har skickat pressreleasen. Och lär vara en trygg och seglingsorienterad samarbetspartner. Bara en fråga: Vad händer med bilen som förstapris??? Nu nöjer vi oss inte med något mindre än så. Hyundai Cup byter namn till DataCom Cup

Den populära KSSS-regattan, som i år går av stapeln den 28:e augusti, byter namn till DataCom Cup efter att ett nytt samarbetsavtal tecknats mellan KSSS och IT-företaget DataCom AB. DataCom AB tar därmed också över som huvudsponsor för tävlingen som växer så det knakar. Seglingsupplägget kvarstår enligt tidigare upplagor med en tävling som genomförs på en varierande bana ute vid Sandhamn och lämpar sig för den breda massan av seglare, inklusive både proffs och amatörer.

 
Varmt välkomna till nya DataCom Cup!