Vi kastar draggen!

Idag när skota har femårsjubileum så blir det här sista giget. Vi behöver helt enkelt ta ner töjen, kasta i ankaret och hänga skotahandskarna på tork. Den 7 juni 2005 sjösattes www.skota.se. Nu är resan över och destinationen nådd. Det har varit oerhört kul och givande att producera den här hemsidan till förmån för segling i stort och smått. Det har blivit så många inlägg och bilder att vi knappt kan räkna dom längre. Men vi ångrar ingenting. Tiden är knapp. Livet är kort. Vi kommer förstås inte att sluta segla. Utan en förhoppning om tvärtom. 

Vad ska skota redaktion pyssla med nu då? webmaster kommer att antagligen inte att kunna hålla sig från att ta bilder på segelbåtar och då hamnar dom på www.persept.se.

Att lära äldsta dottern segla Optimist, gasta så mycket han orkar och på något sätt filma och skriva om segling när tillfälle erbjuds är redaktörens löften.

Vi ses på fjärdarna!

_MG_6089sm
Klicka för större!

Och det blev...

Tidigare i år bad vi skotas besökare om hjälp. Vår polare Tomas hade svårt att komma till skott om vilken båt han skulle köpa. Kravlistan innehöll bl.a stor sittbrunn, inga backstag, mugg, max 30 fot typ, plats för hela familjen, lättseglad för en person och en budget hyggligt under en halv miljon. Ni kära läsare föreslog allt från Omega 30 till NF och X99. Ganska säkra kort med andra ord. Men Tomas ville tydligen inte vara Svenne Banan på sjön. Häromdagen kom han inseglande till redaktörns sommarviste med en: TEMPO 28!!!! Direkt från Helsingfors med vinden i näsan hela vägen. Vi har tyvärr inte haft möjlighet ännu att testa holken på riktigt. Men ser fram emot att kasta upp gennakern när det brallar runt tio m/s. Grattis Tomas.

Mer info om båten: http://www.mannerberg.com/tempo/index.html

Pasted Graphic

700!

Pasted Graphic
Yachtjournalisten Curre Gelin har uppdaterat sitt livsverk. Nu är han uppe i "700 segelbåtar i test". Nya utgåvan har recensionsdag 9 juni. Gelin har testat båtar sedan 1970 och seglar själv Folkbåt i trä. Vore oerhört intressant att få höra Curts 10 i topp lista. skota vinkade till Curre på väg ut från Bullandö i onsdags eftermiddag. Då var det begagnat test på gång. Vilken typ av båt har vi dock glömt bort.

Från pressreleasen: 

700 segelbåtar i test vänder sig till alla seglingsintresserade som vill veta mer om sin egen, klubbkamratens eller grannens båt. Boken ger också ett gediget beslutsunderlag till den som tänker köpa segelbåt och vill jämföra modeller och egenskaper. Jämfört med den tidigare utgåvan 500 segelbåtar i test, som utkom 2005, har två hundra nya båtar tillkommit och de ursprungliga fem hundra texterna uppdaterats med nya faktauppgifter som segelbeteckningar, ståhöjd och masthöjd. I boken redogör Sveriges mest erfarna segelbåtstestare, Curt Gelin, för sina erfarenheter och intryck av alla kända och många okända båttyper som han har testat sedan 1970. 700 segelbåtar i test innhåller det största samlade underlaget av jämförande tester någonsin. Hela 700 segelbåtar från Albin 57 till Zeydon avhandlas med bakgrund, egenskaper och omdömen.
- Vem konstruerade båtmodellen? - Hur seglar den? - Hur snabb är den? - Vilka egenskaper är den känd för? - Vad tyckte experten? - Vilka är fördelarna?

Läs mer om boken på
www.norstedts.se

Televinken?

Pasted Graphic
skotas wm ska segla Ornö Runt. Redaktörn får gotta sig åt att kunna se åtminstone hur wm lajnar upp i starten:

"Företaget Global Inn som arbetar med web TV kommer att direktsända från Ornö Runt.  Global Inn är ett företag som arbetar med WEB-TV och streaming.  Gotland Runt är ett annat event som Global Inn har samarbetat med. Nu kommer dom erbjuda alla som inte har möjlighet att själva delta eller vara åskådare till Ornö Runt att följa tävlingen via Web TV. Tanken är att direkt sända från en båt som deltar i tävlingen - en Arcona 321 vid namn Leja. Det kommer även att finnas en live kamera vid start och mållinjen. Detta gör att man kan följa alla starter och målgångar direkt i Web-TV."

Hälsar Ornö Runt kommiten.


Och nu saknar vi bara länken till det hela. Och varför bara från en båt???

Heja Elin!

Pasted Graphic
skotas red han en kollega som just köpt en Prima 38 i England. Nu på väg hem sjövägen. Elin har startat en blogg i ämnet. Skotas red lånade ut en flytväst till resan. Känner därför visst ansvar att dom kommer hem hela och rena. Följ strapatsen på: http://whiteknuckles.sportsblogg.se/

Och kompisen Tomas som efterlyste tips här på skota tidigare om vilken båt han ska köpa. Har nu inhandlat en 28 fotare i Helsingfors. Skotas red ska förhoppningsvis hjälpa till med hemseglingen. Mer info kommer när det är dags.

Fetspons!

Glada nyheter för alla CB66 seglare som siktar på Kieler Woche. Enligt nedan enkla, raka och härliga press-release:

Vi kan nu stolt presentera att Stena Line och Svenska CB66 förbundet slutit ett avtal som innebär att vi kan erbjuda 15st Svenska CB66 besättningar att gratis åka från Göteborg till Kiel tur och retur i samband med årets Kieler Woche. Det innebär att Stena står för resa med bil och släp samt alla i besättningen i hytt något som till ordinarie pris skulle gå på ca 7000 kr/besättning. 

-  
Vi hoppas givetvis att detta innebär att vi fyller kvoten av 15 båtar och vi har ett löfte om att om intresset är stort så kanske vi kan klämma in ytterligare några båtar i samma avtal,  berättar Tomas Skålén, ordförande i Svenska CB66 förbundet. I och med detta så hoppas vi på att vi ska bli över 30 startande i klassen på Kieler Woche fortsätter Skålén.
Detta ger också en stor möjlighet för det nystartade Tyska klassförbundet att få en extra kick.


Mer info:  www.cb66racer.org

ia9rx

hper8

Heja HH

Du och ditt team kan vinna ett HH ställ. Skicka in en cool bild och en smart motivering på följande länk.

http://www.hellyhansen.com/campaigns/team-challenge/

Det är förstås en PR kampanj med syfte att få trafik till sajten och uppmärksamhet i ämnet. Det borde vara minst tio seglarställ. Eller?

Pasted Graphic

Toppskott!

Höjdräddd? Det gäller att anta utmaningen för att få snygga kort från masttoppen. skotas red har provat några gånger och det är lätt att mest plåta sina egna fötter. Här är i alla fall en ball bild!!! Förutsätter att fotografen sitter däruppe. Eller är det riggat på något annat sätt?

tuiga_mast
Foto: Juerg Kaufmann (http://www.go4image.com) som vann en fototävling med detta skott.

Islossning!

skota fick en 606 hälsning från Niklas L:

Lilla Värtan börjar likna sig självt igen. En vecka försenat pga av en trasig kran så trotsade Stockholms 606-klubb i onsdags den låga temperaturen och snöfall och drog igång med årets första aktivitet – träning. Mössa och vantar på! Sex ”vårrusiga” besättningar drillades på vattnet av tränare Mattias Karlsson. Helgen 24-25 april är det träningsläger och sedan följer ytterligare fyra träningsveckor innan tisdagscupen drar igång i mitten av maj. Är 606-segling det mest optimala om man vill segla entyp i Stockholm/alternativt som ett komplement till storbåtssegling?
·       Varje tisdag från mitten av maj till början av september kappseglar mellan 8-13 båtar och har kul ihop.
·       Man håller till mitt i Stockholm - Islingeviken vid Lidingöbron.
·       En fullt användbar båt kostar mellan 40-80 tkr inkl. trailer.
·       Två personer i båten är tillräckligt.
·       Tre (av fem) rikscupstävlingar med mellan 25-30 startande båtar går årligen inom 18 mils avstånd från Stockholm (Gävle, Uppsala och Stockholm).
·       Ett SM med 50-60 båtar på startlinjen – 2011 går SM i Stockholmsregionen.


381 mossa pa - klar

Ouch!

Fredrik Lassenius sitter fast nere i Europa pga. av partiklar från Island och rapporterar "Idag blev det ingen resa heller utan nytt försök blir imorgon. Men man får vara positiv. Livet kunde vara värre. Som för de tyska 470 seglarna som glömde lägga i växeln när de parkerade på piren och deras bil blåste ner vattnet."

IMGP1541
Foto: Fredrik Lassenius