Önskelistan!

skotas polare Tomas har planer på en ny men beggad båt.  Efter diverse diskussioner bad vi honom helt sonika om en kravlista. Nu kan ni skota läsare hjälpa till. Kolla in Tompas önskelista och föreslå vilken båt som passar!!!

Önskelistan:

Pasted Graphic
Familjebåt med stor sittbrunn under 30 fot med goda seglingsegenskaper - gärna LYS på minst 1.10. För två vuxna och två barn. Max 400.000:-. Det var den korta sammanfattningen. Sen finns det lite kosmetiska önskemål utöver det.... Rullfock, gärna självslående. Fall mm dragna till sittbrunn. Toa, gärna med sugtömning via däck. Spis, kylfack, värme. Mantåg. Gärna badplattform. Inte för djup köl. Lätt att segla själv. Backstag går bort. Autopilot vore bonus. Motorreglage i sittbrunn.

Lägg ditt förslag under comments.

Think big!

Hallberg-Rassy börjar producera sin största modell någonsin i sommar. 64:an har soldäck på akterruffen, drygt tre meter lång sittbrunn, 72 olika inredningslayouter och du kan fylla 1.300 liter färskvatten. För att bara nämna något. Jorden runt någon??? Beställ nu och leverans 2011. Prislappen börjar strax under två mille euro plus skatt. Sen finns det en utrustningslista som heter duga att toppa med. 

Pasted Graphic

Pasted Graphic 2

Draggen

Vi på skota jobbar inte stenhårt för att förmedla filmer från tuben. Men då och då kan vi tänka oss att bjuda er läsare på en genväg in till dom bästa tipsen och trixen. Missa inte det här!Årets nyhet!

398 röster räckte till seger i Allt för sjöns tävling "Årets Nyhet 2010". Kolfiberlådan tog mest utrymme på mässan av dom nominerade. Bra PR jobb och säkert en gnutta lobby verksamhet lär borga för en seger i denna tävling. Tvåa kom en "liftbana" för vattenskidåkning och trea innovationen från Västervik: Latrina. En tömningsstation för fritidsbåtar.

Pasted Graphic

Solo?

Peter på blur.se - eller Blur-mannen som vi kallar honom - samlar till shorthandedsnack på båtmässan på lördag:

"Tjenare! Kan det här vara något för skota? Lagom crazy seglare som går sin egen väg. Shorthanded-segling har ju blivit populärt de senaste åren och kappseglingarna samlar rekordmånga deltagare. Allt från gifta par som bara brukar långsegla på semestern, till proffs som normalt kappseglar med full besättning, verkar gilla utmaningen att segla med få ombord. För att inspirera dessa seglare, så samlar jag lite bra talare på Allt för Sjön på lördag 13/3."

NU760
Blur-mannen seglar many-handed match race på Gåshaga.

Rösta!

Dags att rösta. Allt för sjön har varit påhittiga och skapat en tävling där man kan rösta på årets innovation. Produkterna ska ha nyhetsvärde inom just innovation, och/eller design och miljötänk. En av er (!!!)  som röstar kan vinna en seglingsvecka i Grekland. Bland bidragen finns allt från kolfiberlådan Aspect 40 till "ett stöd som får tallrikar och böcker att stanna på plats ombord". 18 bidrag där inget är ultrapundigt och det är inte lätt att lägga sin röst. Gör ett försök!

http://www.alltforsjon.se/common/Article.aspx?id=7852


Kom gärna igen och skriv vad och varför under comments!

Grattis HP

HP1030 väcker uppmärksamhet i Norge. Och blev mest lästa inlägg på Seilas under februari. Dessutom gick mässan i Götet bra. "Ytterligare tre svenska kontrakt!" hälsar Hans Pettersson själv i egen hög person. Många besökare på mässan och snart sex båtar i Sverige! Grattis HP.

http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=464608&cat=4905

Lördagsgodis

Team skota drog en repa på Allt för sjön under lördag eftermiddag. Inte lika tjockt med folk som brukligt, säkerligen tack vare strålande sol i huvudstaden. Vi tog snabbspan på några läckerbitar som vi tycker platsar som lördagsgodis.

Delphia 24 är inte helt purfärsk men lanseras nu för första gången i Sverige. Fyra taggade säljare på plats med glatt humör. Den tekniska beskrivningen är "båt avsedd för kappsegling". 850kg, 7/8 dels rigg, centerbord och gennakerpeke. Ser riktigt kul ut. Mässpris 260.000:-. Eller två för en halv miljon. "Får man en trisslott också?", undrade vi. "Javisst", sa säljarna.
_MG_4487

Omega 10. Ron Holland ritad cruisingbåt för dom som gillar klassiska linjer, enkel segelsättning med stor och fock men samtidig hygglig fartpotential. Det är väl värt att påpeka att skotas wm äger en dylik. Kom till Sverige förra säsongen. Utställningsexet är lite mer hottad i ruffen från Lidköpings Båtsnickeri  än wm´s ex. Den rymliga sittbrunnen skäms inte för sig. Pris: från 700'.
_MG_4416

Tarac är återigen på mässan och vi gillar den fortfarande. Ritad av Håkan Södergren. Och ska nu också vara mer pimpad i ruffen av samma varv som Omegan. Kostar en miljon minus 50 kronor fram till 15 mars.
_MG_4565

Tofinou 8.0 är en riktig fransk räkmacka för dig som inte i första hand tänker praktiskt. "Vem köper en sån här?" frågade vi säljaren. "Den som vill ha något snyggt vid bryggan och reta grannen" blev svaret. Läckra detaljer hela vägen runt. Bara som ett exempel: 50 liters vattentank för dusch i sittbrunn! Kan fås antingen med fällköl eller fast. Även om leksaken kostar 1.2 mille så lär ingen ägare bli besviken. Ett smycke helt enkelt.
_MG_4497

_MG_4576

_MG_4519

_MG_4540

I övrigt slängde vi käft med Isa Munsgård, Fredrik Lassenius, Pia L´Obry, Klabbe Nylöf och lite andra glada gamänger. Våren är kommen!

Förhandstitt

Här är en Sverige premiär på båtmässan som startat till helgen, med hälsningar från Martin Å:

"Båten som nu lanseras i Sverige är egentligen ingen nyhet i Europa då den kom 2006 men detta kommer att bli det första seglade exemplaret i Sverige. Med 7,3 m längd och 2,5 m bredd och ett deplacement om 850 kg ger det med 31m2 i krysstället och en gennaker på 45m2 fantastiska fartmöjligheter. Delphia 24: an med sitt pris på 260 000 inkl moms, seglingsklar tål mycket väl att jämföras med Melges 24 som då kostar betydligt mer. Ska bli kul att se den på banorna i sommar då man planerar att testa och marknadsföra båten i Sverige på diverse seglingar."

Vi på skota undrar när det här segmentet - dvs mycket segling och lite komfort - ska få fullt genomslag i Sverige, bland alla mer konservativa båtar. Släpper det snart???

Pasted Graphic

Pasted Graphic 2