Grattis!

SSF har annonserat ut 2009 års seglarprestationer i en mängd kategorier. Grattis alla. Fina föredömen för svensk segling. Lite lattjo att inte SSF kan stava till Klabbe. Seglarna får sina utmärkelser och priser på båtmässan Allt för sjön 11 mars klockan 17 i Mustos monter. Stick dit och ge dom en värdig applåd. 

Årets seglare - Tim Shuwalow och Cecilia Colling
Vinges Kanna - Thomas Hansson-Mild
Reimerspokalen - Anna Kjellberg & besättning
Halvan - Anders Carlsson
Geddapokalen - Holger Tidemand
Lyftet - Emil Cedergårdh
Nakterhuset - besättningen på Ericsson 3
Årets Tränare - Björn Herrmann
Årets Arrangörsklubb - Varbergs SS

Mer info: http://www.svensksegling.se.........

PIMP!

OK-seglaren Thomas Hansson-Mild har hittat en cooling i Kiwi-land. Ett bra vinter-mek tips medan snön ligger tjock här hemma.

Hej,
Här kommer ett förslag om man ledsnat på sin soling och vill få känna lite Americas Cup feeling. Man bygger om fören till en AC båt och lackar om den som 2003 års Nya Zealändska båt.
 
Jag sag denna bat i Napier Sailing Club.
 
Mvh Thomas

Pasted Graphic

Ninnaninaninana!

Nepparförbundet har bjudit skota på en bok som tack till vår gärning. Och möjligen med underliggande syfte att vi ska uppmärksamma densamme. Den heter "Neptunkryssaren - Segelsport under 70 år". Och är författad av två minst sagt hängivna entusiaster i ämnet: Leif Bodinson och Niclas Skärlund. Här ryms förstås själva historiken men även lattjo rövarhistorier från eskaderseglingar och hårda duster om SM guldet. En stor eloge till att Neppare fortfarande är en av våra största kölbåtsklasser, trots att hon har ett LYS som en Maxi 77. Nu förvisso justerat till 1.02. Men en del i framgången är att båten trailas lätt som en plätt och seglas på två pers. Plus att du kan inte lalla omkring och hämta medaljer i den här klassen hur som helst. skotas red tycker Nepparen är en dröm i hårdvind och minns själv en tripp till Arholma på midsommardagen för sissodär en 25 år sen när det blåste 18 m/s i byarna. Bara att tuta på med rätt mängd kött i lovart. Här beställer du boken för 250 spänn (om du inte är medlem i förbundet):

http://www.neptunkryssare.se/docs/Nepparboken.pdf

Vill ni se mer Neppe bilder?

Pasted Graphic

Nya GKSS ekan?

En fjäder i hatten för Elan-gänget. Enligt nedan press-release. Nu är bara frågan vad KSSS kontrar med? Ett gäng urblåsta IF-båtar på Långholmen har dom redan.

GKSS beställer tre nya Elan 310 som sina framtida utbildningsbåtar. Detta efter noggranna jämförelser med andra fabrikat i samma storleksklass. Vuxenutbildningarna på GKSS är oerhört välbesökta och kraven höga. Därför gäller högt ställda specifikationer på lärare, utbildning och båtar för att motsvara förväntningarna från kursdeltagarna.

Vi har jämfört flera andra fabrikat i denna storleksklass men funnit att Elan 310 är den båt som bäst motsvarar våra hårt ställda krav på en båt för vår utbildningsverksamhet. Elan 310 är en innovation med VOR som förebild i Rob Humphreys design, vilket ger en snabb båt med gott om utrymme. Dubbla roder ökar känslan och ger båten ett extra sportigt intryck vilket passar GKSS profil utmärkt”, säger Mattias Mossberg som är utbildningsansvarig på GKSS.
Nya Elan 310 är inte bara GKSS favorit. Den har blivit mycket omskriven i såväl svensk som internationell press under vintern. Den har uppmärksammats på alla stora båtmässor under hösten och visas nu närmast i under den pågående båtmässan i Göteborg och senare även under mässan Allt För Sjön i Stockholm under mars.

”Elan 310 är 9,25 m lång och den senaste modellen i Elan ́s Performance Range. Båtens VO70-attribut med ”chines”, dubbla roder, peke och T-bulb köl gör båtens design modern och omtyckt” säger Mats Runström, VD för den svenska importören Nordic Yachts AB. ”Att GKSS väljer 310:an är ett kvitto på båtens fina seglingsegenskaper och ett bevis på att såväl nya seglare som de som vill kappsegla kan hitta rätt i båten”, fortsätter Mats.


För mera information kontakta:
Nordic Yachts AB, Mats Runström, mats.runstrom@nordicyachts.se Telefon: 08-570 22550
GKSS, Mattias Mossberg, Utbildningsansvarig. Mail:
mattias@gkss.se Telefon 031-29 90 40

Pasted Graphic

Mäss Span!

Claes H med hemmahamn Gransegel i Skåne har vankat runt på båtmässan i Götet och pepprat skota med diverse MMS och lattjo kommentarer. Här kommer en snabb resumé!

Pasted Graphic
F-35: Elips-format nollspant, med bra vass förlig spets.

307
Grunt o runt akterparti mellan köl o akterspegel.

309
Fin öppen sittbrunn m stor ratt som man kan styra från lovart o se telltales med.

355
Bavaria-32 helrätt!
Erbjuder mycket båt för pengarna!
Ser ut att passa perfekt med rullbar 'Glider' plus en fathead stor på mds travare, vanten ända ute i skrovkanten, så på kryss måste man skota innanför samt framför spridarn. 
356
B-32: Fin djup köl med fot (slags L-bulb) o relativt grunt skrov för att vara cruising!

Pasted Graphic 1
Nollspant rätt likt First-35...


Pasted Graphic 4
En ny lite större är Dufour-40. Denna kombi clubracer och cruiser med enorm volym ser riktigt 'go ut' i undre regionen..

492
D-40: Grunt fint harmoniskt akterparti

494
D-40: Lite för grund köl med ovanligt långt kölblad, ok L-bulb. Förs ville ej svara mig om det fanns en djupare m kortare profil på kölbladet...

28

Här är lite sköna bilder på den nya Maxin! Fint nollspant + köl för att vara cruising.

29

Pasted Graphic 2
Lite underlig bulb profil..men bättre än ingen.

256

Alla som var på Malmös flytande mässa 'Öppen brygga' fick se nya fräcka HP-1030 i vattnet, nu kul att se henne på land med fina linjer samt grunt skrov = rel. litet depl. ger tidig planingströskel.

Pasted Graphic 3

Vi bugar och bockar för rapporten!!

Mange Mikrofon!

Pasted Graphic 1
Ryktet på stan visade sig stämma, Mange "Mange-Banan" Olsson blir expertkommentator för Americas Cup i Eurosport. 

"På söndag börjar Eurosport sina sändningar från America’s Cup. Nu är det klart att svenske seglingslegendaren Magnus ”Mange” Olsson kliver in som expert tillsammans med kommentatorn Paul Ahlgren i direktsändningarna. Mange Olsson har själv deltagit i två upplagor av America’s Cup och har seglat Whitbread/Volvo Ocean Race ett flertal gånger. En tävling han dessutom var med och vann på båten EF Language 1997/1998. Den 33:e upplagan av America’s Cup avgörs i Valencia 8-12 februari. Det kommer att bli ett verkligt prestigemöte mellan regerande mästarna Team Alinghi (Schweiz) och utmanaren BMW Oracle Racing (USA). Eurosport kommer att direktsända från klockan 09.30 till seglingarnas slut (beräknat till omkring 12.30) de bägge tävlingsdagarna 8 och 10 februari. Om det krävs ett tredje och avgörande möte kommer Eurosport även att direktsända 12 februari."


Den flygande finnen?

Här kommer lite snabb-info om nya FF 42 Club, uppföljare till FF 36, som bl.a utsågs till årets finnjolle, förlåt segelbåt i Finland 2009. 42:an är 12.70 x 3.80. Hon kommer i två versioner. Crusingversionen sticker 2.15 och Cluben 2.50. 6.7 respektive 6.9 ton. Enligt uppgifter är dom första båtarna sålda och under produktion. Mer info: www.finnyachts.fi

Pasted Graphic